Sari la conținut

Achizitionare domeniu si Hosting si instalare WordPress

  • 27 iunie 202216 iunie 2022

Pas 1 - Achizitionare Hosting

Am sa va ofer varianta pe care o folosesc eu. Eu am optat sa folosesc firme diferite pentru achizitionarea domeniului si a gazduirii, insa daca vi se pare  o oferta convenabila, puteti achizitiona ambele servicii de la acelasi provider fara probleme.

Pentru serviciile de hosting eu am optat pentru Hostinger, un serviciu de inalta calitate la preturi bune si servere de calitate, chiar daca nu au un DataCenter in Romania.

Urmand link-ul urmator ajungeti pe pagina Hostinger, unde puteti opta atat pentru gazduire web partajata, cat si pentru planuri mai avansate.

Pachetele de gazduire partajata incep la Hostinger de la 0,99 EURO / luna pentru un singur site. Pentru un site la inceput de drum sau un mic blog, aceasta varianta este foarte buna si oricand puteti opta pentru schimbarea planului de gazduire.

Pentru un magazin online recomand cel putin o gazduire dedicata WordPress pentru ca implica folosirea mai multor resurse ale serverului. De preferat este un VPS.

Ce alte optiuni mai avem la aceasta firma de gazduire?

Avand in vedere ca modelele de site propuse in oferta noastra sunt realizate cu platforma WordPress putem bineinteles opta pentru un plan de gazduire WordPress, mult mai indicata si mai buna decat o gazduire partajata. Pretuirle pornesc de la 1,99 EURO / lune, la fel fara domeniu inclus pentru un singur site gazduit.

Nu recomand alegerea celui mai ieftin plan de gazduire daca preconizati ca veti avea vizitatori multi pe site-ul web sau blog, cu atat mai mult daca este un magazin online.

Dupa ce am platit pentru serviciul de gazduire vom avea acces la panoul de administrare. Spre deosebire de majoritatea firmelor de gazduire care ohera CPanel, Hostinger are un panou de administrare personalizat numit HPanel. Iata cum arata acesta:

Pas 2 - Achizitionare Domeniu

Hostinger nu este o firma romaneasca si drept urmare nu veti putea inregistra domenii .RO insa daca doriti o extensie a domeniului .COM, .EU sau .NET puteti opta sa va inregistrati domeniul la ei. Aceste extensii sunt destinate in principal site-urilor in limba engleza dar puteti avea si un website in limba romana cu aceasta extensie.

Aveti un nume de domeniu in minte? Introduceti-l in panoul de cautare si veti vedea daca este disponibil. Alegeti extensia care va convine cel mai mult si mergeti mai departe bifand optiunea „Adauga In Cos”.

Urmati apoi pasii urmatori unde puteti selecta metoda de plata si platiti efectiv pentru domeniul pe care vil-l doriti. Aici se incheie procesul de achizitionare domeniu pe platforma Hostinger. De retinut ca daca achizitionati si domeniul si gazduirea de la acelasi provider nameserverele nu vor trebui schimbate ele fiind setate automat.

Pentru achizitionarea unui domeniu .RO eu folosesc de obicei serviciile RoHost. Pasii sunt aceiasi ca la orice furnizor de astfel de servicii. Mai intai verificati daca domeniul dorit este disponibil si apoi platiti pentru acesta. Un domeniu .RO la RoHost poate fi achizitionat cu 9,90 EUR / an

Dupa ce ati achitat pentru domeniul dorit va puteti loga pe site pentru a verifica statusul si pentru a modifica nameserverele daca este cazul. Daca achizitionati un serviciu de gazduire de la RoHost aceste nameservere nu trebuiesc modificate ele fiind setate ca predefinite. Insa daca urmati pasii din tutorial si achizitionati gazduirea de la Hostinger aceste nameservere trebuiesc modificate.

Dupa introducerea credentialelor de autentificare alese intram in panoul de administrare care arata ca in poza de mai jos.

Dam click pe sectiunea domenii si va aparea un ecran cu domeniile pe care le administram.

Selectam in dreptul domeniului pe care dorim sa il administram ultima casuta si alegem „Administrare nameservere”. Acestea trebuie sa fie nameserverele firmei de gazduire. In cazul nostru avem gazduirea sau hostingul la firma Hostinger.

Vom introduce nameserverele corespunzatoare Hostinger care sunt:

ns1.dns-parking.com si ns2.dns-parking.com ca in imaginea de mai jos. Apoi apasam pe „Modificare nameservere”.

Trebuie sa avem in vedere ca propagarea nameserverelor poate dura pana la 24 ore, dar de obicei dureaza mult mai putin.

Acum ca nameserverele noastre indica catre firma de gazduire ne intoarcem in panoul de control Hostinger.

Dupa ce ne-am logat din nou la panoul de control Hostinger mergem la sectiune „Hosting” unde vom avea o lista cu toate domeniile gazduite. Facem click pe „Manage” in dreptul domeniului dorit.

Pas 3 - instalare wordpress

Ne mai ramane acum doar sa instalam platforma WordPress care ne este atat de necesara pentru a avea site-ul sau magazinul online mult dorit.

Pentru acesta vom merge in sectiunea „Auto Installer” si facem click pe ea.

Selectam WordPress

Tineti minte sau notati-va urmatoarele date pe care le veti introduce subliniate cu rosu. Nu este nevoie sa introduceti si o parola pentru baza de date:

  • email-ul de administrator
  • username-ul
  • parola

Dupa ce ati indrodus credentialele cerute faceti click pe „Next”, alegeti limba in care doriti sa fie instalat WordPress, in cazul nostru Romana si faceti click pe „Install”.

In doar cateva zeci de secunde platforma WordPress va fi instalata pe serverul de gazduire.

Pentru a va putea muta pe serverul dumneavostra modelul de site achizitionat va trebui sa am am acces la urmatoarele date: email de adminstrare, username si parola.

Pas 4 - conectare la wordpress

Dupa ce am completat pasii anteriori acum ne putem conecta la platforma de administrare WordPress. Tot ceea ce trebuie sa fecm este sa introducem in browser-ul nostru adresa urmatoare:

numesite/wp-admin

(unde numesite este adresa domeniului dumneavoastra de exemplu altaba.ro)

Va aparea urmatoarea interfata unde veti introduce username sau email de administrare si parola:

Iar interfata WordPress arata ca in poza de mai jos:

Acum incepe partea cea mai frumoasa. Administrarea site-ului: dupa ce va mut modelul de site dorit, urmand instructiunile din tutorialul dedicat, veti putea sa va creati site-ul sau magazinul online mult dorit.

Mult succes!